torsdag 12 mars 2015

IBS-Fodmap

För ungefär en vecka sedan fick jag tipset av min moster att testa något som heter IBS-fodmap. Som ni kanske redan vet har min mage inte fungerat som den ska ett tag och tyvärr gör den fortfarande inte det. Jag har nu ätit mina magsårs tabletter i tre veckor och tyvärr verkar inte hjälpa mot mina magproblem. Jag har uppföljning och nya blodprover hos doktorn om lite mer än en vecka (trots ökat Hb hade jag sist fortfarande järnbrist (som jag nu äter järntabletter för) som därför måste följas upp och utredas).  Men min mage är då fortfarande upp- och nervända värden, med smärtor, uppblåsthet, gaser och ändrad avföring....(jobbigt och pinsamt!)

Men tillbaka till IBS, jag har nu läst på lite om det och försökt sätta mig in i det. Så efter lite övervägande (det är mycket som kommer behöva ändras i matväg) har vi gemensamt tagit beslutet om att det är värt besväret och att jag skall testa det. 
IBS som står för Irritable Bowel Syndrome även kallat; stressmagen, mjölkmagen mm. Det betyder att kort och gott att tarmmotoriken på något sätt inte fungerar som den skall och att man därför får symtom likt mina. 
Vad man då kan göra är att använda sig av det så kallade FODMAP, (kostbehandling som tagits fram i Australien) och utesluta kolhydrater som är ferementerbara, alltså den mat som är svårare att absorbera och som lätt jäser i tarmen. Så i minst två veckor kommer jag att genomgå en "elimineringsfas" där jag strikt inte får äta någon IBS-mat. Efter det utvärderar man och så kan man om det fungerar kanske börja plocka tillbaka vissa livsmedel som är lite snällare. Skulle jag inte märka någon skillnad efter den här "elimineringsfasen" har jag iallafall testat! 
Men nu i början är det mycket; FÅR INTE ÄTAS! Och det kommer bli mycket läsande på förpackningar och IBS-listor. I det stora hela är det fyra kategorier som jag måste vara uppmärksam på och inte stoppa i mig. 
1. Fruktos; vissa frukter och bär som innehåller stora mängder fruktos (päron, äpple, torkad frukt mm)
2. Laktos; så alla mjölkprodukter från ko, get eller får mm.
3. Olgiosackarider; vete, korn, råg, havre, baljväxter, lök, vitlök, bönor, linser, mm.
4. Sockeralkoholer; tuggummi, blomkål, avokado, svamp, majs, mm.

I det stora hela kommer jag inte få äta saker som innehåller gluten, laktos, lök och massa massa mer...
Det kommer med andra ord att ta lite längre tid att handla idag än vad det brukar! Men trots omständigheterna kring allt detta ser jag fram emot det. Jag hoppas så av hela mitt hjärta att det här nu ska hjälpa mig att må bättre och gör det de är det värt allt!
Så jag får väl passa på att be om ursäkt i förväg för krångligheten om någon nu skulle vilja bjuda på mat ;) 




1 kommentar:

  1. Tack för att du delar med dig. Hoppas det har gett resultat för dig. Alf

    SvaraRadera